Vuoristo-oppaan työpaikkana on koko maailma 

Lähettiläämme Alexander Nordvall opiskelee vuoristo-oppaaksi ja viettää enemmän aikaa ulkona kuin sisällä. Kesällä hän kiipeilee kiipeilyseinillä, vaeltaa ja valloittaa vuoria. Talvella ohjelmassa on jääkiipeilyä vuorten huipuilla. Alta löydät joitakin Alexanderin seikkailuillaan ahkerasti käyttämiä suosikkituotteita tuotemerkeiltä Scarpa ja Darn Though. Alexander on kokeillut kaikki tuotteet käytössä ja asettaa korkeita vaatimuksia sekä toimivuudelle että kestävyydelle. 

Kerro hieman itsestäsi ja siitä, miksi päätit kouluttautua vuoristo-oppaaksi.

– ”Olen varttunut Gällivaressa, pienessä kaivoskylässä aivan Pohjois-Ruotsissa. Siellä oli luonto lähellä, ja lähellä oli myös paikallinen tunturi ”Dundret”.  En harrastanut nuoruudessani lainkaan kiipeilyä, vaan varhain aloitettu laskettelu kotivuorella sai minut kiinnostumaan maailmalle lähtemisestä sukset jalassa. Se on pitkä tarina, mutta laskettelu antoi minulle idean vuoristo-oppaana työskentelemisestä. Vaativa maasto edellytti paljon tietoa ja osaamista – mikä liittyi usein kiipeämiseen. Se oli lähtölaukaus kiipeilyuralle ja kaikelle siihen liittyvälle. Tunturien valloittamisesta myös kesäisin tuli uusi kutsumukseni, ja tein sitä monta vuotta – talvella suksin ja kesällä kiipeillen.”

Onko vuoristo-oppaan koulutus haastava?

 

– ”Koulutuksen järjestää kansainvälisen pääorganisaation IFMGA:n (International Federation of Mountain Guides Associations) alainen Svenska Bergsguide Organisationen. Kansainvälinen sertifiointi antaa oikeuden työskennellä kaikkialla maailmassa. Vaatimukset koulutuksen aloittamiseksi ovat kovat (lue lisää täältä: LINKKI https://www.sbo.nu/cm/sidor/utbildning/), mutta tarkoittavat, että hakijalla on jo paljon kokemusta kiipeilystä, jääkiipeilystä, laskettelusta ja vuorikiipeilystä saadakseen ylipäätään aloittaa koulutuksen. Koulutus kestää noin 4–5 vuotta, mutta yhdessä kaikkien vaadittavien aloitusvaatimusten ja kokemusten keräämisen kanssa aika on todennäköisesti kaksi kertaa pidempi.”

Scarpa Drago

"The go to sport- ja boulder-kengät. Käytän niitä ulkokiipeilyssä ja kuntosalilla. Melko pehmeät, mutta uskomattoman hyvin istuvat kengät. Kanta istuu kuin valettu, ja kumi tarttuu pienimpäänkin kohoumaan."

Scarpa F1 LT Carbon

"Luottoparini uskomattoman moniin tilanteisiin – lasken jyrkkiä mäkiä, kävelen pitkiä matkoja, cruisailen ja työskentelen näissä kengissä. Niissä on hyvät lasketteluominaisuudet useimmille tavallisille retkille, kunhan sukset eivät ole liian leveät. On itsestään selvää, että kengät eivät sovi vapaalaskun pudotuksiin, mutta ne sopivat mainiosti useimpien erityyppisten rinteiden laskuun!

Scarpa Ribelle HD

"Luottopari kesällä – kalliokiipeilykursseilta Lofoottien graniittikallioilta Alppien 4000 metrin korkeudessa sijaitseville huipuille. Nämä kengät ovat uskomattoman kestävät ja joustavat. Mukavat ja kevyet pitkillä vuorilla vietettävillä päivillä." 

Scarpa Phantom Tech

”Yksi suosikeistani. Nämä kengät ovat täydelliset jääkiipeilyyn ja yhdistelmäkiipeilyyn – ne ovat uskomattoman kevyet ja joustavat, mutta kuitenkin sopivan lämpimät."

Miten arki eroaa ”tavallisista” ammateista?

– Vuoristo-oppaan työssä on, kuten useimmissa ammateissa, sekä positiivisia että negatiivisia puolia, mutta yksi asia on varma – työ ei muistuta mitään muuta työtä. Vuoret ovat työpaikkasi sekä kesällä että talvella – kaikkine ominaisuuksineen. Saat kokea asioita, joita useimmat eivät koskaan saa kokea omassa työssään, ja luoda muille ihmisille muistoja, joita he toivottavasti kantavat mukanaan koko loppuikänsä. Työ pitää sisällään myös valtavan vastuun ja vaatii tiettyä joustavuutta arjessa. Työ on myös hyvin itsenäistä ja pääset harvoin kahvi- tai lounastauolle kollegoiden kanssa.

Mitä hyvät varusteet merkitsevät sinulle, ja miten tärkeitä ne ovat sinun ammatissasi?

– Ne ovat kaikki kaikessa, ne ovat työkaluja, joita tarvitsen voidakseni tehdä työni! Hyvissä varusteissa on ennen kaikkea kyse turvallisuudesta, mutta ne parantavat myös työympäristöä tekemällä siitä mukavamman ja helpommin käsiteltävän. Se, että voin luottaa varusteisiini, säästää paljon psyykkistä energiaa, jonka voin käyttää todelliseen käsityöhön – ihmisten opastamiseen vuorilla.

Näin valitset oikeat kiipeilykengät – Alexander antaa kolme vinkkiä kenkien valintaan. 

1. Varmista, että kengät eivät ole liian tiukat, mikä olisi klassinen virhe. Jos kiipeäminen kengät jalassa aiheuttaa kipua, et pysty keskittymään itse kiipeämiseen. 
2. Mieti mitä kiipeilylajia harrastat eniten ja valitse kengät sen mukaan. Perinteiseen kiipeilyyn ”puukiipeily” tarkoitettujen kenkien tulee olla mukavat ja mahdollisesti korkeahkot, jotta voit ujuttaa jalat halkeamiin. Bouldring-kengät voivat olla pehmeämmät ja napakammat. 
3. Kannan istuvuus – varmista, että kenkä istuu hyvin kantapään ympärillä!

Löydät Alexander Nordvallin yhteystiedot alta, jos haluat palkata hänet oppaaksi. 
Puhelin: (+46) 73 83 22 900
Sähköposti: contact@alexandernordvall.se
Instagram: https://www.instagram.com/alexandernordvall/
Web: www.alexandernordvall.se